Projecten

Vilten langs de Lek 2     6 september 2015                                                                           wordt verplaats naar voorjaar 2016, datum volgt

Op 6 september 2015 bieden wij voor de tweede keer ‘Vilten langs de Lek’ aan, een project op de inspirerende locatie ‘Werk aan het Spoel’ in Culemborg.                                                     Dit keer gaan we niet in 2 maar in 1 dag met elkaar een groot viltkunstwerk maken.           Wol verbindt, evenals samenwerken aan een mooi thema met prachtige materialen.             Verder op deze pagina kunt u de resultaten zien van het project ‘Vilten langs de Lek’ dat we in september 2012 hebben gedaan met 35 vrouwen.                                                                  Zin om mee te doen? Meld je aan via mail: info@viltkunstaandelek.nl

 

Opdracht voor een wandkleed op Texel zomer 2013

Het Texels landschap, met z’n rijke en veelzijdige natuur was het uitgangspunt voor de eigenaren van het prachtige vakantiehuis. Een kleed van 7, 5 m2 voor aan de wand moest de natuur van Texel weerspiegelen en had tegelijkertijd een akoestische functie.

 

Expositie: “De Aarde vertelt” 5, 6 en 7 oktober 2012 bij Werk aan het Spoel

Samen exposeren, het leek ons een prachtige gelegenheid om ons bestaande werk te laten zien en tegelijkertijd een uitdaging om nieuw werk te maken rond een thema.
We kozen voor de titel “De Aarde Vertelt” en voor de locatie Werk aan het Spoel in Culemborg.
Zo kwamen we tot een serie schilderijen en viltsculpturen die hun inspiratie vonden in het thema, maar ook in de bijzondere locatie.

Verhalen van de aarde
Met respect en enorm plezier ‘wroeten’ wij in de aarde waar elke steen, stukje mos en omgeploegd land ons iets vertelt. We hebben een fascinatie voor ritmes, structuren, kleuren en vormen uit de natuur. Voor deze tentoonstelling zijn we dicht bij de bron gebleven en dat heeft geresulteerd in een serie pure werken over de schoonheid van de aarde.
Vilt past hierbij als materiaal bijzonder goed, het geeft de mogelijkheid om zowel transparant als 3-dimensionaal te werken.
We combineren vilt met andere materialen als hout, acrylverf, metaal, papier-maché.

Bij deze tentoonstelling was ook het prachtige eindresultaat te zien van “Vilten langs de Lek”: het 4- luik met een film en fotoverhaal van het project.

“Vilten langs de Lek” 1-2 september 2012
Wol verbindt, letterlijk maar ook figuurlijk. Met dat uitgangspunt bedachten wij het project “Vilten langs de Lek”, dat in het weekeinde van 1-2 september gestalte kreeg op de culturele pleisterplaats Werk aan het Spoel, onderdeel van Hollandse Waterlinie.
In twee dagen maakten wij met 35 vrouwen van schapenwol 4 panelen die samen het stroomgebied van de Lek tussen Everdingen en Beusichem uitbeelden. Het 4 luik heeft een afmeting 2,5 bij 5 meter.

Met dit project wilden wij onze passie delen voor vilt, de oudste vorm van textiel.
We hebben er voor gekozen om dit kleed op traditionele wijze, in de open lucht te maken.
Met wol van schapen uit Culemborg en omgeving en water uit de rivier.
Luchtfoto’s van het rivierenlandschap inspireerden ons, we maakten een vertaling naar 4 panelen en kozen voor de uitvoering 6 verschillende vachten. De natuurlijke kleuren en structuren van de wol zorgen voor een rijk ontwerp.

Bijzonder samenwerkingsproject
Samen met de 35 enthousiaste vrouwen hebben we een basis gelegd van wolvlies op het ontwerp en deze ingekleurd met de verschillende vachten. Aan de deelnemende vrouwen de opdracht om de panelen op de juiste manier in te vullen, zodat ze ook nog naadloos op elkaar zouden aansluiten.
Vervolgens werd het geheel begoten met water en zeep. Het rollen van de lappen, essentieel voor het verviltingsproces gebeurde op traditionele wijze.
Het was een geweldige ervaring, met een net zo fantastisch eindresultaat! Zeker voor herhaling vatbaar!

Het maakproces is in beeld gebracht met een film van Floor Vlasblom en foto’s van Karin Huijbregts.
Het kleed, de film en een selectie van de foto’s waren te zien op de expositie ‘de Aarde vertelt’ in oktober.

Op de volgende link kun je de film bekijken: