Vilt

Vilt maken
Vilt is een niet-geweven textielsoort die ontstaat doordat wol wordt samengedrukt en in beweging wordt gebracht. De vezels haken in elkaar en vormen de structuur van de stof.  Vilt maken is een fascinerend en eeuwenoud proces. De mens heeft altijd vilt gebruikt, om zich te beschermen tegen de kou maar ook om zichzelf en de omgeving te versieren, en zich zo te onderscheiden.

Ontstaan
Vilt was vermoedelijk de eerste vorm van textiel die de mens vervaardigde, al komt ook een prehistorische manier van ineenvlechting van plantenstrengen daarvoor in aanmerking.
Een van de oudste vilten overblijfselen zijn gevonden in het Altai gebergte. Daar waar Rusland, China, Mongolië en Kazachstan bij elkaar komen.
In de graftombes van Pazyryk in Siberië zijn vilten kleden, vilten objecten en een prachtig bewerkt zadeldek van een prins in een grafheuvel gevonden. Ze zijn bewaard gebleven dankzij de ijzige koude en de permafrost in dit gebied. De Pazyryk graftombes en hun vondsten stammen uit het bronzen tijdperk
In de gedichten van Homerus worden vilten hoofddeksels beschreven van reizigers. Op een wandschildering in Pompeï worden viltmakers afgebeeld die aan het werk zijn.

Nomaden en Traditie
Sinds mensenheugenis bestaat vilt. Dit prachtige materiaal werd en wordt nog steeds gemaakt door Nomaden. Het beschermt tegen kou, wind, regen. Zij maken kleding, tenten (yurt), zadeldekken, bedden, vloerbedekking en wandtapijten van vilt.
In Turkije leeft de traditie van vilt nog tot op de dag van vandaag. Daar vindt men nog familiale werkplaatsen, waar op bestelling tapijten, zadeldekken en kepenek, de traditionele bovenkleding van herders geproduceerd worden. De Scandinavische landen hebben ook een lange traditie van dit oude ambacht.

Eeuwenoude ambacht herontdekt
Het eeuwenoude ambacht is nu herontdekt. Er zijn veel invloeden uit design, beeldhouwkunst en mode en architectuur. Nieuwe technieken worden ontwikkeld in ateliers en workshops.
Als materiaal biedt vilt een scala aan mogelijkheden: het kan de akoestiek van een ruimte verbeteren. Puur of in combinatie met andere plantenvezels als zijde en boombast geeft het eindeloos veel texturen en daarnaast heeft het ook de eigenschappen om er driedimensionaal mee te werken.
De directheid en puurheid van het materiaal en viltproces inspireren veel kunstenaars tot werk dat teruggaat naar organische en plantaardige vormen en structuren.
Steeds meer mensen benaderen deze techniek met passie en nieuwsgierigheid. Het is een magisch samenspel van natuurlijke materialen en handwerk.